Egue y Seta / Poble Nou Apartment

Located in Barcelona, Spain and completed in 2017. This 46 square meter open space apartment with flow of natural light and ventilation was designed by Egue y Seta.

Poble Nou Apartment by Egue y Seta

“The industrial buildings and warehouses at Poble Nou offer “open plan” possibilities, natural light and ventilation in a spot that, as the city grows, is progressively becoming ever so centric. The only thing that even today prevents their square meters from reaching their maximum profitability as an investment would be maybe and precisely, their excess when compared to those strictly necessary for living. The operation that most property owners looking to rent out these spaces is therefore: horizontal division.

This home is a paradigmatic case of the urban and real state transformation that has been sweeping over the city and especially through this neighborhood in the recent past. A housing unit that wasn’t such a short while ago and ended up becoming three. A space where workmates used to align themselves one next to the other, indistinctively and endlessly along great window panes and under large industrial fluorescent lights; a place where today, instead, various and differentiated ambiances alternate, providing each of them refuge, intimacy and relax for “ever-singles” or “life-mates for life”, over beds and tables where they fabricate nothing less than their personal history, their most private day-to-day relationships, their dreams and nightmares, and also, a chapter, always tragicomical, of their lives. A place, that just like any other home, is the stage where the least public of our stories take place. A scenario for a choral story which diversity of main characters has required it to be divided, just like theater plays, in acts. Over this stage we managed to fit three.”

Photography by Vicugo Foto