Aamer Architects / Siglap Plain Villa

Located in Singapore and completed in 2016. This reconstruction of a small bungalow house with unique combination of raw off-form concrete and finely crafted solid teak screens from Bali veils was designed by Aamer Architects.

Aamer Architects - Siglap Plain (1)

Aamer Architects

“Located in front of a bus-stop at a junction of a minor road and a busy main road, this reconstruction of a small bungalow house is attracting attention from the community for its dynamic form and interesting use of materials. The unique combination of raw off-form concrete and finely crafted solid teak screens from Bali veils and protects the house from its harsh urban environment without compromising on views, natural light and ventilation.

Solid boundary walls and landscaping mitigate the traffic noise from the main road while providing an intriguing visual delight to bus drivers, passengers and passersby. The grand double volume living room, surrounded by a mezzanine study, library and corridors improves connection between occupants and gives the living space a dynamic interactive quality.

At ground level, the internal spaces of the house blends easily with the outdoor decks, gardens and swimming pool, which also provides passive cooling to the house. The master bedroom located in the attic enjoys the comfort of deep overhangs, plenty of natural light and long distant views, not typical of such a dense urban site.”

Aamer Architects - Siglap Plain (2)

Aamer Architects - Siglap Plain (3)

Aamer Architects - Siglap Plain (4)

Aamer Architects - Siglap Plain (5)

Aamer Architects - Siglap Plain (6)

Aamer Architects - Siglap Plain (7)

Aamer Architects - Siglap Plain (8)

Aamer Architects - Siglap Plain (9)

Aamer Architects - Siglap Plain (10)

Aamer Architects - Siglap Plain (11)

Aamer Architects - Siglap Plain (12)

Photography by Sanjay Kewlani.