Jon Lowe Architect / A Collection of Spaces

Located in Adelaide, Australia. This open eco friendly space was designed by Jon Lowe Architect.

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (1)

Jon Lowe Architect

“The brief was to create a flexible open plan living space that minimizes energy use and maximizes the north aspect, while rebuilding the wet areas, reclaiming a bedroom, and respecting the existing heritage building. The double fronted worker’s cottage consisted of two main rooms, two smaller rooms with a curved lean-to roof under the front eaves, and a second lean-to comprising a kitchen and bathroom. It also included an external toilet at the rear, and a right-of-way providing access down the east side of the site.

A simple palette is maintained internally, with dark charcoal painted timber-framed windows, warm-toned EO plywood, low VOC polished concrete flooring, and recycled brick paving. The original jarrah floorboards from the two main rooms are extended into the play area and third bedroom, and provide a clear delineation between the heritage and contemporary forms.”

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (2)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (3)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (4)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (5)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (6)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (7)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (8)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (9)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (10)

Jon Lowe Architect - A Collection of Spaces (11)

Photography by Belinda Monck.