SAOTA and AA Interiors / Winelands 190

Located in Cape Town, South Africa, this luxurious residence was designed in 2014 by SAOTA and AA Interiors.

winelands-190-saota (1) winelands-190-saota (2) winelands-190-saota (3) winelands-190-saota (4) winelands-190-saota (5) winelands-190-saota (6) winelands-190-saota (7) winelands-190-saota (8) winelands-190-saota (9)

From Architect

“Obtaining completed 2 separate projects for their young youngsters on the Pearl Valley Golf Estate, the owners planned to re-uncover from Pretoria to the Cape and approached AA Interiors to style their new property at the De Zalze Winelands and Golf Estate. The Estate is situated on the Eastern fringe of the Stellenbosch mountains and is one particular certain of South Africa’s premier golfing residential developments, situated amongst orchards and vineyards on the outskirts of the historic town of Stellenbosch.

The parents loved the original design and style approach implemented by AA Interiors for their 2 sons’ projects and so their need was to produce a new residence exactly where the entire family members members could collect and exactly exactly where the quick to the design group was to capture a modern day farmhouse which incorporated glamorous elements with an emphasis on barefoot luxury and the use of organic supplies.

The clients’ short was to make sure that when they occupied the residence on their individual that it was not as effectively huge and empty, however at the identical time it also had to enable for the complete household and grandchildren must they make a decision to stay much more than. The choice was created to preserve all the entertainment spaces as appropriately as the master bedroom on the ground floor, with 3 added guest suites on the very first level. As the De Zalze style and style regulations only permitted a single story, the guests’ suites have been accommodated in the roof attics.

2 crucial criteria for the clientele had been that the project had to consist of a central courtyard and that the principal living places had been to have double volume. At the front of the plot the notion of a classic “Cape Dutch Langhuis” with gabled ends was conceptualized. This portion of the residence was made to include the formal lounge & dining, informal lounge & braai region as properly as the master bedroom and en-suite, providing all these areas direct access to the front pool terrace with spectacular views to the surrounding vineyards and mountains. In the “Langhuis” open trusses were employed to give all the rooms a larger volume. To the rear of the “Langhuis” the 2 side wings and a linking lobby produce a sheltered central courtyard which also visually hyperlinks the kitchen to the loved ones members Television lounge. Identical function stairs hyperlink to the guest bedroom suites positioned in the roof lofts of these back wings.

The owners of this property adore to entertain and wanted the property to reflect their way of life. Essential characteristics of this consist of the bespoke wine cellar. Right here the style team produced a spectacular glass wine wall. The oak timber cabinetry encases frameless glass shelving which can home a lot more than 400 bottles which are completely temperature controlled with concealed refrigeration. The wine wall also functions as a visual screen in between the formal and informal loved ones members spaces. A dramatic double volume stone clad fireplace in the formal lounge is mirrored by a constructed-in braai in the informal lounge. These places of the house flow out onto the outdoors entertainment deck and infinity pool. Linked to the terrace is a sunken outside boma (a common South African outside enclosure). Right here casual seating is arranged around an open fire.

For the interior architecture the style method by Mark Rielly and Jon Case was to concentrate on the use of organic organic components such as timber and stone. Limed oak flooring paired with honey coloured stone walls contrast with black charcoals and chalky white finishes. These tactile supplies add a sense of homeliness and warmth to the modern architecture. A quantity of elemental forces are captured in the use of water qualities and fireplaces.

Werf walls and a pergola covered walkway lead to the front entrance which opens into the courtyard lobby overlooking the reflective pond and greenery. Glass pocket doors make separate entrances and lead into the side wings. Focal functions of the entrances are the floating sculpture ledges. Right right here Angus Taylor sculptures are reflected in the fractured mirror wall cladding. The very exact same fractured pattern is once again employed in the smokey mirror cladding of the stairways. Limed oak cantilevered treads, timber cladding with white stone ledges and frameless glass balustrading add to the transparency and airiness of these spaces. Clear blown glass globes by David Reade are suspended and reflected in the double volume stairwells adding interest.

A combination of bold and discreet lighting was utilised to produce a “wow” aspect and the layering of lighting set many moods. Subtle lighting has been incorporated in all recesses and function bulkheads to give a warm glow to peripheral edges. Concealed lighting has also been used to highlight and accentuate the organic organic finishes. In the dining space a customized crystal chandelier by Martin Doller is suspended from the ceiling rafters. Other function lighting includes a custom developed “ring” light by AA Interiors, far more than the informal braai region and a signature Willow Lamp in the key bedroom.

The interior furnishings and décor were created by Mark Rielly and Sarika Jacobs of AA Interiors. The furnishings is contemporary and complementary to the encounter of the property. Tactile finishes which contains timber, textured leathers and raw linens add a sophisticated sense of understated luxury. The clients’ get pleasure from for colour has been introduced with injections of bold prints and vibrant fabrics. Bespoke furnishings from OKHA Interiors is featured all through.”

Photography by Adam Letch